Wat is een ULM?
ULM staat voor « Ultra Light Motorised ».
Een ULM (Ultra Light Motorised) is een luchtvaartuig met maximum 2 personen aan boord en waarvan de belangrijkste eigenschappen zijn :
- Hij moet in staat zijn om te landen tegen eens snelheid lager of gelijk aan 65 km/h, in landingsconfiguratie, motor op traagloop en bij de maximaal toegelaten massa. Deze snelheid noemt men de « stall snelheid » of in luchtvaarttermen, de « VSO » (Velocity Stall).
- De maximaal toegelaten massa bij het opstijgen, alles inbegrepen (toestel, passagier, brandstof, bagages, etc…), mag niet meer zijn dan:
- 300 kg voor een éénzitter ULM
- 315 kg voor een éénzitter ULM voorzien van een noodparachute bevestigd aan de cel
- 450 kg voor een tweezitter ULM
- 472,5 kg voor een tweezitter ULM voorzien van een noodparachute bevestigd aan de cel
Een gemotoriseerd Ultra Licht toestel onderscheidt zich van een toerismevliegtuig door zijn lager gewicht en van een zweefvliegtuig doordat hij van een motor heeft. Het leren vliegen en de exploitatie van een toestel zijn beterkoop dan bij een toerismevliegtuig. De ULM beschikt over zijn bewegingsvrijheid in de niet gecontroleerde zones (G zones genoemd), waar het gebruik van de radio niet verplicht is.
In België komen er twee type ULM’s voor:
DPM (Delta Plane Motorised), ook ‘pendulaire’ of gemotoriseerde delta genoemd.
De geschiedenis van de ULM is met dat type toestel begonnen. De DPM bestaat uit een deltavleugel waaronder een driewieler bevestigd is met de zitplaats(en) en achteraan de motor. Zijn natuurlijk evenwicht heeft weg van een slinger. Een slinger (zoals in een oude klok) is een systeem geanimeerd door een heen en weer beweging rond een pont of as. Hij is gedreven door een kracht die hem naar een evenwichtpunt tracht terug te brengen.
Het sturen van een DPM gebeurt door verplaatsing van het zwaartepunt. Door de controlestang, welke via een driehoek verbonden is aan de vleugel, te bewegen verplaatst men het zwaartepunt, wat het traject van het toestel wijzigt. Wanneer men bij rustig weer de controlestang lost, dan zal de DPM zich autostabiliseren : de controlestang gaat naar zijn neutrale positie. Dit is het slingereffect.
De eigenschappen :
- De vluchten zijn meer fysisch en sportiever in vergelijking met het tweede type ULM.
- Men is in open lucht, onderhevig aan de atmosferische omstandigheden
- Uitstekend zicht in alle richtingen
- Het sturen is zeer intuïtief
- Zeer aangenaam bij goed weer en voor kleinere vluchten
- Goedkoper, toegankelijker
Multi asser (heeft meer weg van een vliegtuig)
Een multi-asser is een ultralicht gemotoriseerd toestel waarvan de controle in vlucht verzekerd wordt door de aerodynamische sturing rond twee of 3 assen. Ze worden zoals een vliegtuig gestuurd : voetpedalen en stuurknuppel. Meestal, gaat het om 3 assers (stampen, rollen et gieren).
In deze categorie bestaat een grote diversiteit aan toestellen:
de meest eenvoudige toestellen hebben een buisstructuur bekleed met stof. Zij kunnen kruissnelheden aan van 80 tot 150 km/h, zijn robuust, wendbaar et gemakkelijk te landen, ook op kleinere vliegvelden.
De modernere toestellen zijn in composiet -materiaal of in aluminium, en zijn performanter. De toestellen met hoge vleugel kunnen in kruissnelheid soms 180 km/h halen en de toestellen met lage vleugel zelfs kruissnelheden van 250 km/h. Deze type toestellen laat langere navigaties toe.
De eigenschappen :
- Wordt gestuurd als en vliegtuig
- De sturing vergt meer techniek en precisie.
- Met twee vingers te sturen, zonder moeite
- De meeste toestellen hebben een gesloten cabine, soms zelfs verwarmd
- Gaat beter door de turbulenties
- Goed zicht, maar soms minder dan een DPM
- Meer geschikt voor lange navigatie
In andere Europese landen, zijn er onder de ULM categorie nog andere type toestellen ondergebracht :
De autogiro's
De paramotors
De ultralichte helikopters